18 thoughts on “Filoteia M.: „M-a scos din iad cu o bucurie mare””

 • Ana V.

  Draga Filoteia,

  In primul rand „La multi ani!” fiindca azi este ziua sfintei tale protectoare.
  Apoi, as vrea sa te intreb: botezul ortodox a fost prin afundare (intr-un vas mare), sau doar prin stropire?
  E important. Si eu m-am botezat la maturitate, dar din pacate, botezul a fost doar prin stropire. Au urmat probleme spirituale foarte mari, pe care le-am suportat timp de 20 ani. Apoi am inceput sa intreb pe diversi preoti despre cum e bine sa se faca botezul ortodox. Cam doi ani am mers din preot in preot incercand sa ma lamuresc. Pana la urma m-am lamurit: botezul trebuia facut prin afundare. Am gasit un preot care mi-a facut botezul prin afundare si sunt cu mult mai bine decat inainte.

  • Filoteia

   Draga Ana, multumesc pentru urare. Botezul a fost prin afundare. Ma bucur ca acum esti mai bine. Botezul prin afundare este cel corect, dar esti sigura ca ai avut acele probleme spirituale numai fiindca nu ai avut parte de un botez corect? Eu cred ca Dumnezeu ti-a vazut buna intentie si botezul incorect (ma gandesc ca la acea vreme nu stiai ca nu asa se face) nu a fost de vina pentru problemele tale. Eu am avut parte de un botez asa cum trebuie si tot am probleme, dar stiu ca problemele sunt din vina mea. Imi cer iertare daca intrebarea mea a fost nepotrivita.

 • Diana N.

  Imi cer scuze ca ma bag in seama dar eu sunt atee si din curiozitate am intrat pe acest site. Nu pot sa cred ce vad. Chiar va pasa daca botezul „cel corect” este afundat sau stropit dar nu va pasa deloc daca religia la care ati aderat este „cea corecta” ? Chiar credeti ca daca acea fiinta in care credeti ar exista i-ar pasa in ce fel va botezati? E cam absurd. Zic si eu…

  • Filoteia

   Diana, daca am aderat la aceasta religie, inseamna ca pentru noi este cea corecta. Si daca tot facem un lucru (care pentru noi e important, nu-l facem din joaca), vrem sa il facem corect. Corect din punctul de vedere al religiei la care am aderat. Ma intrebi daca imi pasa daca religia mea este „cea corecta”? Sigur ca imi pasa, altfel nu as fi facut acest pas. Comparand (practic, nu teoretic) toate religiile cu care am avut contact, pentru mine Ortodoxia este cea corecta. Acelei Fiinte ii pasa de credinta ta, de simtirile, gandurile tale care se transforma in fapte. Si cred ca prin faptul ca iei lucrurile ce tin de El in serios, e o dovada de credinta si iubire pentru El.

 • Ana V.

  Pai, daca Diana e atee, desigur ca nu a auzit de Sfintele Taine, si cat de important este ca acestea sa fie administrate corect. Dar Dumnezeu gaseste momentul potrivit pentru a ne indruma pe toti catre credinta.

  Revenind la botezul si problemele mele, intr-adevar nu doar lipsa botezului era sursa problemelor, dar de cand m-am botezat corect, am o arma in plus pentru a ma lupta. Toate cele bune, draga Filoteia! Doamne ajuta!

  • Filoteia

   Asa e, o arma in plus. Toate cele bune si tie, draga Ana! Doamne ajuta!

 • Alphadios

  Eu ca ateu as vrea sa va atrag atentia asupra faptului ca doar pentru ca nu credem in divinitatea crestinilor, asta nu ne face total inculti si necunoscatori fata de obiceiurile voastre. Majoritatea noastra am fost crestini din copilarie si pana in momentul cand, in opinia noastra, am realizat ca nici o divinitate nu este reala. Suntem romani si suntem constienti de datinile poporului nostru. Si noi la fel ca si voi sarbatorim Craciunul, evident ca pe o sarbatoare laica pentru noi, ignorand originile religioase. O alta ingrijorare ce as vrea sa o expun aici este faptul ca unii ortodocsi, ma abtin din a zice „majoritatea”, considera ca doar credinta lor, dintre toate variatiile religiei crestine, este cea corecta. Oameni buni si catolicii cred in Iisus, si ei cred el este Mantuitorul. Asadar cu ce ar fi religia lor mai gresita ? Doar fiindca exista unele sarbatori diferite, doar fiindca ei stau pe banci in biserica si voi stati in picioare, doar fiindca ei au unii sfinti diferiti de ai vostrii, doar fiindca ei cred in existenta unui nivel intermediar intre rai si iad(purgatoriul)? Nu inteleg de ce ar fi religia iudeilor gresita? Ei se inchina aceluias Dumnezeu ca si voi, doar ca refuza ideea ca Iisus e fiul lui. Idem si pentru musulmani.

 • Filoteia

  Alphadios, nimeni nu a spus ca sunteti inculti sau nerecunoscatori, ci doar ca nu puteti stii si nu puteti intelege obiceiurile noastre fara a participa activ la ele. Desigur ca si catolicii si musulmanii si etc. cred, dar exista diferente majore intre ei si ortodocsi. Credinta musulmana nu o cunosc, dar cea catolica da. Pot sa-ti insir multe motive pentru care ortodocsii spun despre credinta lor ca este cea adevarata, dar asta poti gasi pe google. Am sa-ti spun numai un motiv, care pentru mine e extrem de important. Ortodoxia tine foarte mult la traditia ei, e aproape neschimbata de 2000 de ani. In schimb, catolicismul accepta prea usor unele lucruri (de ex. acum va accepta si casatoriile gay), astfel alterandu-se in timp si pierzandu-si esenta. Dar asta nu inseamna ca nu exista catolici sinceri credinciosi, doar ca acestia devin tot mai rari, din pacate, odata cu schimbarile aduse credintei lor…

  • Alphadios

   Ateu sa nu, eu nu voi fi nici odata de acord cu homosexualitatea. Detest gay-ii, si asta e unul din aspectele ateismului pe care nu il suport… toleranta fata de gay. In opinia mea ca viitor biolog, gay sunt o insulta la adresa lumii vii. Cat despre schimbarea catolicilor din ce erau in ceea ce sunt, as vrea sa te intreb, era mai bine pe vremea inchizitiei, pe vremea indulgentelor, in vremurile cand ajungeai pe rug daca credeai ca Pamantul se invartein jurul Soarelui si nu invers ? In unele cazuri schimbarea e ceva necesar. Daca intr-o zi vom descoperi forme de viata inteligente dincolo de stele catolicii cel mai probabil vor sari pe loc sa ii boteze, in timp ce ortodocsii probabil se vor revolta iar: „nuuu necuratul, nu vrem asa ceva”. De curiozitate, va intreb, daca maine ar aparea arhitectul suprem al universului, creatorul a tot ce exista, si v-ar zice ca dumnezeul biblic nu este cel adevarat, si ca nu are nici un fiu, si ca in acest timp a-ti slujit unui zeu fals, care ar fi reactia voastra ? Presupunerea mea e: „nuuu, e necuratul !”

 • Filoteia

  Da, schimbarile dinpre rau spre bine sunt necesare, nu invers. Si in ceea ce priveste curiozitatea ta din ultima intrebare, nu ma gandesc la asa ceva, pentru ca Dumnezeu din Biblie nu este un zeu fals. Voi, ateii, ce ati face daca ar veni Fiul lui Dumnezeu?

 • Alphadios

  Noi ateii daca ar veni fiul lui Dumnezeu i-am pune o gramada de intrebari pentru inceput pentru a stabili daca chiar este ceea ce pretinde dupa care daca in sfarsit ne-ar convinge am deveni cu totii crestini :D .. e clar nu ? Noi nu credem in ceea ce nu e dovedit. Iar o carte alcatuita din scrieri antice adunate de ici colo care a trecut prin mii de maini si care a fost tradusa si retradusa, nu reprezinta o dovada plauzibila pentru noi. Tu in schimb nu mi-ai raspuns la intrebare ci ai preferat sa te relaxezi in continuare cu gandul ca divinitatea ta este cea reala indubitabil si astfel nu ai de ce sa te gandesti la alte posibilitati. Deci e clar, chiar daca Dumnezeu ar veni sa va zica ca urmati o religie falsa, voi in continuare a-ti urma orbeste niste scrieri vechi de mii de ani si o traditie bisericeasca veche, medievala.

  • Filoteia

   Da, e asa cum zici, e necuratul. Pentru ca Dumnezeu vede credinta mea sincera si stradania mea spre bine si nu cred ca ar veni si ar spune ca tot ceea ce am facut pana acum e degeaba, atata timp cat urmez poruncile iubirii. Dumnezeu nu e crud, Dumnezeu e iubire. Si stii de ce cred ca ceea ce fac e bine? Pentru lucrul acesta ma linisteste, imi aduce bucurie, o bucurie sufleteasca si implinire. Si de aceea pur si simplu nu am de ce sa-mi inchipui astfel de scenarii. Si da, prefer sa ma relaxez cu gandul acesta. :)

   • Alphadios

    Tu ai zis : „Dumnezeu nu e crud, Dumnezeu e iubire.”

    Ei bine Biblia zice:

    ” 3. Domnul, Dumnezeul nostru, l-a dat in mainile noastre si pe Og, regele Vasanului, cu tot poporul lui, si l-am batut pana n’a mai ramas din el samanta.

    4. Atunci, la vremea aceea, i-am luat noi toate cetatile; n’a fost cetate pe care noi sa n’o fi luat de la ei: saizeci de cetati, tot tinutul din preajma Argobului, [ce se tinea] de regele Og al Vasanului,

    5. toate, cetati intarite, cu ziduri inalte, cu porti si zavoare; nu punem la socoteala si cetatile neintarite, care erau foarte multe.

    6. Le-am nimicit asa cum facuseram si cu Sihon, regele Hesbonului; fiecare cetate am nimicit-o: barbati, femei si copii.

    Deuteronom 3″

    si…

    „10. Cand te vei apropia de o cetate ca sa te bati cu ea, mai intai s’o imbii la pace.

    11. Daca-ti vor raspunde cu pace si-ti vor deschide, atunci tot poporul ce se afla intr’insa iti va plati bir si-ti va fi supus .

    12. Dar daca nu te va asculta si va face razboi asupra-ti, atunci s’o impresori;

    13. si cand Domnul, Dumnezeul tau, o va da in mainile tale, tot ce este’ntr’insa parte barbateasca s’o ucizi cu taisul sabiei,

    14. in afara de femei si de bunuri si de vitele toate si de tot ce este’n cetate; toate averile sa ti le iei ca prada, si tu vei manca de la dusmanii tai toata prada pe care Domnul, Dumnezeul tau, ti-o da tie.

    15. Asa vei face cu toate cetatile care sunt foarte departe de tine si care nu sunt dintre cetatile acestor neamuri.

    16. Dar in cetatile acestor neamuri pe care Domnul, Dumnezeul tau, ti le da sa le mostenesti pamantul, sa nu lasi in viata nimic din tot ce sufla,

    17. ci de istov sa-i dai pieirii 6, pe Hetei si pe Amorei, pe Canaaneeni si pe Ferezei, pe Hevei, pe Iebusei si pe Gherghesei, asa cum ti-a poruncit tie Domnul, Dumnezeul tau

    Deuteronom 20″

    E vede clar iubirea Domnului in vechiul testament…

    Daca nu ma crezi cauta tu insati… in „sfanta” Biblie…

    De asemenea in Cartea a 4-a a regilor avem asta:

    „3. Dar, mai mult, mania Domnului asupra lui Iuda era aceea de a-l lepada de la fata Sa, din pricina pacatelor lui Manase, adica pe masura a tot ceea ce faptuise el;

    4. ca si sange nevinovat a varsat, de-a umplut Ierusalimul cu sange nevinovat, incat Domnul n’a vrut sa-l ierte.”

    Dumnezeu cel omnibenevolent si atotiertator, refuza sa ierte savarsirea unui pacat, intradevar foarte grav. Dare oare nu cumva si Domnul insusi a savarsit exact acelas grav pacat in Egipt cand a ucis nou-nascutii tuturor egiptenilor ? Si el a varsat sange nevinovat. Ba pe deasupra pedepseste intregul popor(Iuda) din cauza suveranului(Manase). Dupa aceasta „logica divina” noi toti ar trebui sa fim secerati la greu datorita pacatelor savarsite de clasa noastra politica din Romania. Nu-i asa ?

 • Alphadios

  Deci da am citit tot ce scrie pe acel link. Si pot spune ca am auzit aceste scuze de o gramada de ori. Cum ca asa zisa „Lege veche” este scrisa strict de om, si are ca scop dreptatea fara iubire, lucru pe care Iisus va avea sa il schimbe. Acum sa va zic eu ceva: In Biblie scrie CLAR ca Dumnezeu este cel care a dat porunca sa se savarseasca acele atrocitati, da sunt niste atrocitati, sub nici o forma justitie. Asadar partile rele din Biblie brusc devin inventii ale oamenilor, ele numai conteaza, dar partile cu preamarirea lui Dumnezeu conteaza inca, desi au fost scrise de aceiasi oameni. Se presupune ca Dumnezeu este triplu-omni adica omniprezent, omnipotent si omniscient. Se presupune ca ar fi putut de la bun inceput sa opreasca o asemenea lege „dreapta” dar prea dura si lipsita de compasiune, dar evident nu a facuto. Acum in legatura cu asa zisa „dreptate” care a fost impartita in Vechiu Testament: Dumnezeu ordona clar jidanilor(nu merita sa le zic evrei) sa jefuiasca si sa ceara tribut, sa distruga cetatile indepartate, cu care el nu a avut de a face, care nu erau neaparat idolatre, care nu faceau parte din popoarele pe care el era suparat. Cetatile popoarelor dusmane nu erau doar jefuite, ci acolo Dumnezeu avea pretentia uciderii fiecarei persoane in viata. Absolut oricine, fie el animal sau om, totul sa fie distrus. Asta nu este dreptate. Sa ucizi cu pietre pacatosii iar nu este dreptate. Raspunsurile de genul acelui link care aduc scuze acelor scene sunt cele mai patetice incercari ale crestinatatii de a ascunde caracterul diabolic al divinitatii lor. Practic in imaginatia voastra Dumnezeu ar putea sa si violeze un bebelus daca ar vrea. Datorita credintei orbesti pe care voi o aveti totul ar parea perfect just. De asemenea pe linkul aratat de tine se mentioneaza si „nedreptatea pacatului stramosesc”. Ceea ce este o alta bazaconie creeata de mintea primitiva a proorocilor acelor vremuri. Nimeni si absolut nimeni nu trebuie sa se faca vinovat de greselile celor de dinainte. Asta nu este dreptate. Si tot odata ar fi imposibil fiindca stiinta deja a dovedit ca ipoteza „Adam + Eva” e imposibila stiintific. Nici o specie nu poate porni de la doi indivizi. De asemenea la final voi mai ilustra inca odata „dreptatea” acesatui asa zis „Dumnezeu”:

  „3. Eu insa voi invartosa inima lui Faraon si voi inmulti semnele si minunile Mele in tara Egiptului.

  4. Faraon nu va va asculta, dar Eu Imi voi pune mana asupra Egiptului si prin pedepse mari Imi voi scoate armiile si poporul, pe fiii lui Israel, din tara Egiptului.”

  „1. Si a grait Domnul catre Moise, zicand: „Intra la Faraon, ca Eu i-am invartosat inima, pe a lui si pe a slugilor lui, pentru ca, drept urmare, aceste semne sa vina peste ei;

  2. ca sa povestiti voi in auzul fiilor vostri si al fiilor fiilor vostri despre cum i-am jucat Eu pe Egipteni si despre semnele Mele pe care le-am facut in mijlocul lor, si sa cunoasteti ca Eu sunt Domnul”

  ” 20. Dar Domnul a invartosat inima lui Faraon, iar acesta nu i-a lasat pe fiii lui Israel sa plece.

  21. Atunci a zis Domnul catre Moise: „Intinde-ti mana spre cer: intuneric se va face’n tara Egiptului, un intuneric sa-l pipai cu mana”.”

  „27. Domnul a invartosat inima lui Faraon, iar acesta n’a vrut sa-i lase sa plece.”

  „9. Apoi a zis Domnul catre Moise: „Faraon nu va va asculta, pentru ca semnele si minunile Mele sa se inmulteasca’n tara Egiptului!”

  10. Asadar, Moise si Aaron au facut in fata lui Faraon toate semnele si minunile acestea, dar Domnul a invartosat inima lui Faraon: el n’a vrut sa-i lase pe fiii lui Israel sa plece din tara Egiptului.”

  „29. Si a fost ca la miezul noptii i-a lovit Domnul pe toti intai-nascutii in tara Egiptului, de la intai-nascutul lui Faraon, care trebuia sa stea pe tron, pana la intai-nascutul robului din temnita, si pe toti intai-nascutii dobitoacelor.

  30. Si s’a sculat noaptea Faraon, toate slugile lui si toti Egiptenii; si bocet mare s’a facut in toata tara Egiptului, ca nu era casa’n care sa nu fie mort.”

  „35. Fiii lui Israel au facut dupa cuvantul lui Moise: au cerut de la Egipteni lucruri de argint si lucruri de aur si haine.

  36. Domnul i-a dat poporului Sau trecere in ochii Egiptenilor, iar acestia le-au dat tot ce-au cerut; si i-au despuiat pe Egipteni.”

  Deci da sper ca am ilustrat adecvat dreptatea, iubirea si facerea de bine caracteristica Dumnezeului biblic. In cazul in care nu ati citit asta va zic clar ca Dumnezeu e cel care a conspirat tot. El ii invartoseaza inima faraonului special pentru ca sa isi poata dezlantui spectacolul macabru al puterilor sale. A vrut sa arate lumii cat e el de „smecher” si avea nevoie de niste tapi ispasitori. Lasand la o parte legile vechi, ceea ce a facut aici Dumnezeu este un veritabil genocid infantil, el ucide fiecare nou nascut, care nu avea nici o vina, nu avea inca vreo religie, si era incapabil sa se apere. Totul doar pentru a arata ca el e Dumnezeu si e puternic. Mai jos vedem de asemenea ca jidanii au furat din bunurile egiptenilor sfatuiti de Moise tot la indemnul zeului lor nemilos. Oare nu s-a gandit ca la un moment dat le va porunci „Sa nu furi !”. Dar e evident ca asta se aplica doar intre jidani. Restul popoarelor sunt doar niste animale fara suflet de care jidanii pot sa profite fara nici un resentiment. Voi crestinii sunteti cu adevarat orbi. Venerati un zeu malefic, ati imprumutat religia unui popor barbar. Pe viitor de asemenea te rog sa imi dai raspunsuri proprii, gandite de tine. Opiniile tale, nu scuzele patetice ale vreunui preot care incearca sa mascheze caracterul diabolic al zeului israelit. Toti marii rau-facatori ai istoriei omenirii, Stalin, Hitler… palesc in comparatie cu zeul biblic insetat de sangele nevinovatilor.

 • @Alphadios: Înțeleg ce spui dar e destul de greu de dat explicații mulțumitoare deoarece ar fi nevoie de a scrie cărți pentru a explica toate aceste lucruri. Sunt niște întrebări foarte grele și fără răspuns iar tot ce poate face omul e să îți dea niște păreri, niște răspunsuri în urma trăirii lor în Hristos. În continuare voi încerca să ating câteva puncte dar mi-e frică de faptul că mai mult rău voi face deoarece realizez că ar fi foarte, foarte multe de spus despre Dumnezeu.

  În primul rând trebuie să accepți faptul că orice se spune despre Dumnezeu sunt, până la urmă, păreri și cuvinte date din experiența omului. Nimeni din teologi nu a fost cu Moise să Îl ia la întrebări pe Dumnezeu și nimeni din teologii care au tratat acest subiect nu au susținut că au vorbit cu Dumnezeu și Dumnezeu le-a spus care e motivul pentru care era atât de crud.

  În al doilea rând dacă te uiți la complexitatea Universului și admiți existența unui Creator atunci cred că ești de acord cu mine că e o nebunie să crezi că poți înțelege gândirea și mintea acestui Creator. Necredincioșii vor să știe de ce se întâmplă una sau alta, de ce oamenii suferă, de ce stelele luminează, de ce, de ce și de ce. Dar oare Creatorul acesta este atât de grăbit să răspundă? Îmi aduc aminte de un cuvânt spus de păr. Rafail Noica la o conferință: de ce zeii păgâni erau atât de duri și amenințau cu atât de multe în timp ce Hristos a acceptat să fie batjocorit pe cruce? Deoarece acești zei care erau de fapt demoni erau slabi și întotdeauna cel slab insistă la a amenința, a răni pe ceilalți pentru a se putea simți puternic. Un Dumnezeu atotputernic cum este Iisus nu se simte atins de batjocurile celor din timpul Lui așa cum nu se simte atins de batjocurile noastre. Spunea cineva că avea multe necazuri cu oamenii din viața lui. Iar persoana respectivă avea rugăciunea inimii și putea să vorbească cu Dumnezeu. Iar Dumnezeu îi spune: poți să îți verși toți nervii pe care ți-i faci de la oameni pe Mine în locul lor căci pe mine nu mă afectează aceste nimicuri. El este atotputernic și nu e absolut deloc rănit de acuzele noastre și de hulele noastre. Spunea Sf. Antonie cel Mare că este greșit ideea că Dumnezeu se bucură de cel virtuos și se întristează de cel păcătos. Acestea sunt afecțiuni omenești. El, în atotputernicia Sa, nu este atins de hulele noastre sau de laudele noastre. Nici nu are nevoie de ele precum nu are nevoie de noi. Își este singur atotsuficient.

  În al treilea rând aș vrea să mă refer la o confuzie ce văd că se face atât de cei necredincioși cât și de cei credincioși și anume diferența dintre: insuflarea Duhului Sfânt și posesia demonică. De ce noi nu spunem niciodată că X e posedat de Dumnezeu sau de Duhul Sfânt? De ce spunem doar că e insuflat de Dumnezeu? Ce este posesia? Posesia este atunci când tu devii un obiect în mâna celuilalt. Așa cum demonizatul nu se mai poate controla ci este cu totul controlat de diavol, tot așa s-ar întâmpla dacă ar fi fost posedat de Dumnezeu. Și atunci ai putea spune că Dumnezeu a spus acele cuvinte. Ce este insuflarea? Insuflarea este un cuvânt, un gând gingaș trimis în mintea omului care nu forțează cu absolut nimic. Iar omul, dacă nu e destul de deschis, poate să îl ignore sau să îl înțeleagă greșit. Este iarăși o povestire în Sfânta Scriptură cu niște oameni care veneau la un prooroc să afle voia Domnului. Iar Domnul îi spune proorocului: „acești oameni vin cu viclenie. Să le spun oare ceea ce vreau cu adevărat? Nu le voi spune asta”. Și cum explică păr. Rafail Noica acea „viclenie”? Acea stare nu era neapărat una rea ci e posibil ca respectivii oameni să se fi dus la prooroc așteptând de la acesta să primească răspunsul pe care ei îl vor. Și în momentul în care omul deja a ales răspunsul, Dumnezeu nu mai lucrează.

  În al patrulea rând: pentru un ateu moartea e sfârșitul. Pentru un om care crede într-o viață după moarte, moartea este doar o trecere, doar un proces. Dacă pentru voi, ateii, moartea este ceva oribil nu înseamnă că e la fel pentru oricine. Așa cum un ateu nu consideră sfârșit de lume relațiile trupești înainte de căsătorie pe când un credincios practicant consideră asta un păcat mortal la fel stă și cu moartea. Depinde din punctul fiecăruia de vedere.

  În ultimul rând aș vrea să îți explic puțin limbajul biblic. Pentru un neofit în cele ale Sfintei Scripturi poate avea unele probleme în a înțelege anumite versete din Biblie (cum sunt cele în care Dumnezeu împietrește inima celui rău). Trebuie să înțelegi că nimic, absolut nimic nu se poate întâmpla fără voia lui Dumnezeu. Iar Sfânta Scriptură vrea să sublinieze chestia asta și de aceea adoptă astfel de pasaje. Și în Apocalipsă dacă citești vei vedea că Dumnezeu va da tot felul de pedepse omenirii. Dar nu e așa. Acolo vrea să se sublinieze că nimic nu se poate întâmpla fără Dumnezeu. Dar acele pedepse din Apocalipsă vor fi tot în urma faptelor oamenilor. Dacă vrei să accepți că Sfânta Scriptură este, în primul rând, o carte religioasă atunci trebuie să accepți că ea trebuie interpretată corect astfel riscăm să ne formăm tot felul de imagini foarte departe de adevăr.

 • Alphadios

  Mi-ai prezentat o gramada de argumente, sa fiu sincer, nu prea stiu de unde sa incep dar voi incerca. In primul rand ma bucur ca mai raspunde si altcineva, ca se mai baga si altii in dezbatere. Majoritatea ateilor stiu cum e sa fii crestin, stiu regulile si ideile crestinismului, fiindca cel putin in cazul tarii noastre, inainte de a ateism au fost de religie crestina. Crestinii in schimb cand aud de ateism le vin cele mai negre ganduri, un om fara Dumnezeu e in mod clar imoral, incapabil de iubire si alte calitati care sunt in mod clar disponibile doar celor ce cred in Iisus. Nu este si cazul tau asta. Pot vedea asta. Mai devreme ai mentionat teama de moarte, si bucuria placerilor preconjugale. Ei bine te anunt ca ateilor nu le e teama de moarte. Noi nu credem in existenta infernului. Cat despre partea a doua ei bine nu e cazul meu. Am 21 de ani si sunt inca virgin, nu ma feresc de asta ci chiar sunt mandru. Desi multa lume m-a desconsiderat pentru asta. Sa mentionez oare ca erau… crestini cei care au facut asta ? Ei bine da… asta e inca unul din aspectele care mi-au provocat o dizgratie totala fata de crestini(nu de Dumnezeu). Ideea ca eu desi nu cred in El ma pastrez curat si nu intrec masura cu bautura sau alte placeri, in timp ce ei traiesc in totala desfranare, ba chiar avand tupeul sa ma numeasca pe mine imoral, satanist, nebun, si altele. Asta e una din ideile crestinismului care va trage in jos, faptul ca voi considerati ca doar si doar prin Dumnezeu putem fi buni, oricine nu il are exista degeaba.

  Acum in legatura cu zeii „pagani”. Daca iau la citire bruta, fara dezbateri si fara interpretari, Biblia si Legendele Olimpului. Unde oare voi gasi mai multa nedreptate si mai multe rautati ? Mai are rost sa zic ? De asemenea zeul Hades si Tartar-ul grec sunt nimic comparativ cu cruzimea descrisa in infernul crestin. Acum ma voi trezi peste cap cu afirmatia: „Dumnezeu te iubeste, nu te trimite in iad, ci tu te trimiti acolo fiindca nu crezi in el.”…
  Serios ? Nu zau ? Ei bine „Atunci va zice si celor din stanga: «Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui” Matei 25:41. Aici se vede clar ca Dumnezeu ii trimite in iad pe cei care nu i-au acceptat ifosele impreuna cu cei care ar fi meritat oarecum osanda dar totusi nu in veci. La partea cu iadul vesnic sa fiu sincer… Martorii lui Jehova sunt un pic mai destepti decat crestinii. Spune sincer, tu chiar crezi ca orice alta divinitate venerata de oameni in afara de zeul biblic yhwh, este un demon. Un trimis al lui Satan ? De asemenea te rog sa imi descrii o anume mitologie care sa prezinte zei mai groaznici decat cel biblic. Probabil vei zice ceva de genul „Absolut toate, Iisus este iubire absoluta”.

  Referitor la complexitatea universului, da, intr-adevar nu am adus-o in discutie pana acum pentru ca sincer sa fiu, nu credeam ca crestinii stiu ca Pamantul este rotund. Asta a fost o gluma :)). Dar totusi odata ce Dumnezeu se rezuma la asemenea pedepse puerile pentru omenire(potop,cetati arse,plagi), discutiile referitoare la ceea ce se afla dincolo de norul Ort sunt deja deplasate. Defapt daca stau sa ma gadesc si ceea ce se afla dincolo de atmosfera terrei e deplasat. Gandindu-ma la complexitatea Universului cu tot ce cuprinde el, stele, sisteme planetare, galaxii, gauri negre. Mai ales gauri negre. Ajung sa inteleg pe deplin cat de limitata poate fi imaginea acestui Dumnezeu Abrahamic. Unii ar zice ca in vremea in care s-a scris Biblia, lumea nu stia. Asadar nu au putut descrie creatia asa cum trebuie. Dar hei, atot-inteleptul, triplu-omni creator. In loc sa se preocupe de razboaiele jidanilor ar fi facut mai mult bine daca le explica cel putin faptul ca nu traim pe o foaie de hartie. Si faptul ca cosmosul nu este un ocean. Altii ar considera ca fiecare cuvant de basm care descrie creatia e defapt un sens ascuns care descrie exact aceleas lucrururi pe care azi le descoperim cu ajutorul stiintei. Dar asta in opinia mea este doar o incercare de convingere proprie ca desi exista dovezi clare ca universul nu a fost creat de zeul abrahamic, Biblia e inca o carte ce contine fapte reale. As vrea sa vad ce interpretari veti mai gasi cand vom gasi prima forma inteligenta de viata extraterestra. Probabil si pe ala l-a creat Yahve din tarana. Sper ca ai observat ca de multe ori ma feresc de a folosi cuvantul „Dumnezeu” de unul singur, ci prefer sa folosesc „Dumnezeul/zeul biblic/abrahamic/evreu”. Fac asta fiindca in opinia mea daca ar fi sa existe un creator in mod clar acela nu ar fi cel pe care voi il socotiti ca fiind Dumnezeu. Un arhitect suprem universal, un adevarat Dumnezeu nu ar avea nevoie de culte, de scripturi, de venerare. Nu ar avea nevoie de absolut nici una din acestea. In mod clar in imensitatea universului care se pare ca e cam infinit, un adevarat Dumnezeu nu s-ar axa pe o singura planeta(Terra), o singura specie(Homo sapiens), si mult mai groaznic de atat pe un singur popor asa zis „ales”. Indraznesc sa zic, si stiu ca ma veti ura pentru asta, dar indraznesc sa zic ca eu unul as fi un zeu mult mai bun decat este Yahve, si nu doar eu. Multi oameni s-ar descurca mai bine decat el. Si da stiu ca asta suna cam luciferic, dar asta e nu am putut sa ma abtin. Dumnezeul biblic e atotputernic si nu e afectat de nimic ? El nu are „afectiui umane” ? Asa sa fie oare?

  „10. Si acum, lasa-Ma!: aprinda-se mania Mea asupra-le si-i voi da pierzarii, iar din tine voi face un mare popor!”
  11. Moise insa s’a rugat in fata Domnului Dumnezeu si I-a zis: „Pentru ce, Doamne, sa se-aprinda mania Ta asupra poporului Tau pe care Tu l-ai scos din tara Egiptului cu putere mare si cu bratul Tau cel inalt?
  12. de ce sa spuna Egiptenii: – Cu viclesug i-a scos, ca sa-i ucida in munti si sa-i stearga de pe fata pamantului?… Asadar, potoleste-Ti aprinderea maniei si fii bland cu rautatea poporului Tau.
  13. Adu-Ti aminte de Avraam si de Isaac si de Iacob, robii Tai, carora Te-ai jurat Tu pe Tine Insuti si le-ai zis: – Inmulti-voi semintia voastra multa ca stelele cerului!… Si tot pamantul acesta, pe care tot Tu ai spus ca-l vei da urmasilor lor, fie ca ei sa-l stapaneasca in veci!”
  14. Atunci Domnul Si-a imblanzit urgia pe care spusese c’o va abate asupra poporului Sau.” Exod 32

  Se pare ca aici atot-desteptul si atot-intelepul „Dumnezeu Cosmic Suprem” necesita sfaturile unui om inferior, primitiv din atichitate pentru a se putea calma. Unii ar zice la faza asta: „Pai da.. Dumnezeu a vrut sa vada daca Moise e suficient de destept ca sa il opreasca. Dumnezeu l-a testat ca pe Avraam.”.

  Ideea mea e ca absolut tot ce tine de religie e interpretat, iar Biblia desi pentru voi e o carte sfanta e pot vedea adevarul, si anume ca nu poti interpreta corect o colectie de carti adunate de ici-colo scrise si rescrise, traduse si retraduse.

  Referitor la insuflarea duhovniceasca, crezi cumva ca „invratosarea sau ingreuierea” inimii faraonului, de catre Yahve, pentru ca acesta sa isi etaleze puterile si sa comita genocid, a fost cu adevarat o insuflare duhovniceasca ?

  In clipa de fata am 2 variante:
  Prima: Dumnezeu nu exista, si nici Yahve, Iisus, Zeus sau oricare alta divinitate.
  A doua: Dumnezeu exista, dar nu este unul si acelas cu criminalul odios descris in Biblie.

  Daca voi descoperi vreodata ca varianta a 2-a e cea corecta. Voi trece de la ateism la deism. Dar in nici un caz nu voi mai fi vreodata crestin.

  Pe tema deismului am incercat multa vreme sa dezbat cu mine insusmi. Incercam sa caut paralele cu crestinismul. La un moment dat am ajuns sa cred ca unicul Dumnezeu este Iisus, si ca zeul abrahamic din vechiul testament este unul pagan si fals, sau poate chiar un demon. Incetul cu incetul am ajuns sa recunosc faptul ca nici o divinitate nu exista. Lumea din ce am vazut tinde spre ateism. Peste 100 de ani cel putin crestinismul va deveni din religie, mitologie. Yahve si Iisus i-si vor lua locul alaturi de zeii olimpului si zeii celorlalte civilizatii in categoria religiilor moarte. In final atunci cand nu va mai avea supusi, Dumnezeul biblic va inceta cu adevarat sa mai existe. Pentru ca dupa cum putem vedea nici un zeu nu a venit sa i-si poarte singur luptele.

  Inca ceva: regret ca am ajuns sa scriu un comentariu mare decat intregul articol :)).

 • Mi-ai prezentat o gramada de argumente, sa fiu sincer, nu prea stiu de unde sa incep dar voi incerca.

  Am să încep să îți răspund și eu pe bucăți din mesajele tale. Ceea ce am prezentat acolo au fost câteva idei ce ține de învățătura noastră despre Dumnezeu fără să concretizez totul într-un răspuns. Ar mai fi mult mai multe de răspuns chiar și la primul mesaj iar timpul nu prea îmi permite.

  In primul rand ma bucur ca mai raspunde si altcineva, ca se mai baga si altii in dezbatere.

  Motivul pentru care unii se pot feri de astfel de discuții e faptul că (cel puțin din experiența mea ce ține de discuții cu alți atei) ateii pot fi foarte răutăcioși și batjocoritori la adresa creștinismului.

  Majoritatea ateilor stiu cum e sa fii crestin,

  Poate părea că sunt puțin cam îngâmfat dar nu sunt de acord cu asta. Nici majoritatea creștinilor nu știu cum e să fii creștin. Ceea ce ateii și multe persoane au este o anumită cunoștință superficială a învățăturii creștine.

  Asta e una din ideile crestinismului care va trage in jos, faptul ca voi considerati ca doar si doar prin Dumnezeu putem fi buni, oricine nu il are exista degeaba.

  Hai să îți explic cum stă treaba asta. Pentru chestiile mari: de genul să nu exagerezi cu băutura, să nu ucizi, să nu furi, să nu ai relații trupești înainte de căsătorie, etc. e posibil să ai iluzia că poți să o faci fără ajutorul lui Dumnezeu (deși o faci prin Hristos chiar dacă nu Îl admiți ca Dumnezeu). Dar în momentul în care încerci să ajungi la măsura în care să nu bârfești, să nu ai gânduri rele asupra celorlalți, să cauți tot timpul să faci celor din jur bine chiar dacă îți vor răul, etc. este mult mai greu. Sfinții Părinți și toți creștinii ar trebui să caute să ajungă la măsura în care nici măcar cu mintea să nu păcătuiască: adică nici măcar să nu aibă vreun gând de supărare sau invidie asupra celuilalt sau poftă asupra materiei. Iar asta nu mai e atât de simplu. Dar dincolo de asta ideea e următoarea: nimic nu se poate întâmpla fără Dumnezeu. Noi nu am putea nici să respirăm, nici să dormim, nici să clipim fără ca Dumnezeu să ne dea voie. Deci tot, absolut tot ce se întâmplă în lumea asta e prin Dumnezeu deoarece simplul fapt că noi existăm se datorează că Dumnezeu ne ține în existență.

  Acum in legatura cu zeii „pagani”.
  Eu consider că zeii păgâni sunt ori imaginația omului, ori lucrarea demonilor. Chiar despre zeii greci citisem acum ceva timp o carte, Hronograful lui Gheorghe Chedrinos, în care explica cum primii zei greci erau de fapt niște împărați ce au fost făcuți zei de oameni. Dacă e să comparăm zeii nu cred că vei găsi la Dumnezeu acte de adulter cum găsești la zeii olimpului sau de gelozie pe anumiți oameni. Încearcă să citești puțin și despre zeii hinduși să vezi cât de cruzi pot fi unii. Învățătura din Vechiul Testament este destul de simplă: poporul evreu este poporul ales și cine Îl respinge pe Dumnezeu suferă consecințele. Nu vezi acolo tot felul de telenovele cum sunt în cărțile despre zeii greci. Citește cărțile în care poporul Israel este în pustie și vezi acolo foarte multe legi ce nu existau în alte părți: de exemplu, spunea că la secerat dacă mai rămâne ceva în urmă să nu strângă ci să fie lăsat pentru văduvă și pentru străin. Sau faptul că la 7 ani cel ce s-a vândut sclav putea să ajungă liber fără să plătească nimic.

  După cum am spus și în mesajul anterior: Dumnezeu nu a impus nimic ci doar a insuflat lui Moise și celorlalți israeliți Legea. Cât timp Dumnezeu știa că omul Îi va respinge legea atunci nu o mai dă. Recitește acel exemplu din mesajul anterior cu acei oameni care veniseră să ceară un sfat de la Dumnezeu și apoi Dumnezeu spune profetului că nu va zice adevărul din cauză că sunt cu inimă vicleană. Deci pe de o parte îl avem pe Moise care doar Dumnezeu știe cât anume a putut să fie deschis la Dumnezeu și la voia Sa și apoi avem poporul Israel care era atât de închis la minte încât după toate minunile făcute s-a grăbit să facă un vițel de aur și care și apoi de atât de multe ori n-a reușit să respecte niște legi ce nu îmi par a fi așa de greu de respectat. Trebuie să înțelegi că Vechiul Testament e al omului deoarece acolo Dumnezeu vorbește prin om și pentru om. În Noul Testament, când vine Iisus, vorbește Dumnezeu Însuși. E ca și „telefonul fără fir”. Chiar aveam la compania la care lucrez cursuri de franceză și am făcut acest joc. Profesoara de franceză a dat unei persoane un text de o pagină în franceză ce trebuia să-i facă un rezumat următorului și tot așa. Și fiind cu toții începători în franceză (cum erau și evreii în relația cu Dumnezeu) am început cu ceva și s-a ajuns la un mesaj extrem de denaturat. Era ceva de genul că textul vorbea despre sărăcie la nivel mondial și s-a ajuns ca ultimul să înțeleagă că e vorba despre prostituție. Cam așa e și aici.

  În Noul Testament vine Iisus și dă o învățătură atât de simplă. Și uite, iarăși, ce face omul: sunt atât de multe secte, atât de multe credințe creștine încât nu mai știi în cine să te încrezi. De aceea este greșit să Îl judeci pe Dumnezeu din cauză că omul e imperfect. Acum te-aș mai întreba ceva: dacă până la nașterea lui Iisus n-ar fi existat cultura greacă și filozofică ce, trebuie să recunoaștem, a ridicat aspirațiile omului oare oamenii ar mai fi fost capabil să accepte mesajul lui Hristos? Noi vorbim despre Iisus care a ajuns într-o lume în care omenirea a ajuns să cunoască bazele democrației (dacă nu mă înșeală cunoștințele istorice înainte de nașterea lui Hristos au apărut în Atena bazele democrației), în care deja în Imperiul Roman existase o anumită democrație (cu acel triumvirat). Deci oamenii din timpul lui Iisus erau mai deschiși să Îi accepte mesajul de dragoste cum sunt mai deschiși oamenii de azi.

  infernul crestin
  Hai să discutăm iadul. Iadul este foarte prost înțeles de foarte mulți oameni (ca și raiul de altfel). Ți-aș recomanda pentru acest subiect o carte destul de grea: „Iisus Hristos și Restaurarea Omului” de păr. Dumitru Stăniloaie. Ce este iadul? Iadul este pentru om ceea ce este ospiciul pentru un nebun mintal (și nu discutăm despre aberațiile din România în care nebunii sunt tratați mai rău ca animalele). În a înțelege Raiul și Iadul stă baza în a înțelege ce înseamnă cu adevărat mântuirea. Spunea păr. Rafail Noica că omul are 3 perioade de viață. Prima este în burta mamei când Dumnezeu îi creează organele necesare pentru următoarea viață fără să ia parte respectivul om în mod conștient la această dezvoltare a organelor. A doua parte este în lumea aceasta când Dumnezeu creează organele omului pentru lumea viitoare, adevărata naștere. Singura diferență e că acum orice organ al omului îl implică în mod activ și pe om. Dumnezeu nu mai lucrează singur ci mai degrabă este un fel de asistent al omului și omul trebuie să își dezvolte organele necesare. Și a treia parte din viață e cea veșnică când omul există cu adevărat. Noi nu ne putem imagina în ce fel vom ființa: pe cât este de diferită viața asta față de cea din pântece, pe atât de diferită este cealaltă viață față de cea de aici. Acum vedem născându-se aici copii bolnavi: unii cu boli psihice iar alții cu boli fizice. Și vedem cât de mult se chinuie aceștia. Și asta înseamnă oare că noi îi chinuim? Înseamnă asta că noi suntem sadici? Nu. Ei bine acesta e iadul. Iadul reprezintă starea omului care nu își are dezvoltate organele pentru lumea de dincolo. De aceea se spune că iadul e alegerea omului și nu a lui Dumnezeu. Omul născându-se handicapat duhovnicește nu va putea trăi în Rai. Spuneau unii Sfinți Părinți: pentru cel păcătos și Raiul e un chin deoarece va fi plin de invidie că unul are mai mult har decât altul etc. Pentru cel sfânt și iadul este un Rai deoarece va simți Pronia lui Dumnezeu și în Iad și va fi plin de fericire. Raiul și Iadul nu sunt locuri ci stări ale omului.

  Hai să dăm și niște explicații ale unor imagini din iad. Hristos spune că în iad va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Dar oare ce fel de plâns va fi acesta? Un plâns de pocăință? Nu, ci un plâns de ură și de invidie. Invidia va fi cea care îi va consuma și îi va chinui, propria lor invidie. Iarăși se vorbește de viermele cel neadormit din iad. Cine este acel vierme? Este răul. Răul, în momentul în care nu se poate manifesta, ajunge să te roadă pe tine dinăuntru. Uită-te la cei care au fost dependenți foarte mult timp de un drog. Și vezi cât de mult se chinuie până ce își curăță trupul de acele toxine. Așa e și cu omul din Iad. Răul deja s-a impregnat în sufletul lui și faptul că nu se poate manifesta (în funcție de patima fiecăruia: curvie, alcool, bârfă, etc.) va ajunge să îl consume pe om. Iar răul îl va consuma pe om până ce acesta va ajunge la inexistență. Dar Dumnezeu nu-și reneagă creația așa că nu va permite răului să o distrugă, să o ducă la inexistență. Și de asta vorbim de chinurile veșnice: răul îl va mânca pe om dar omul nu va muri niciodată așa cum era și chinul lui Prometeu pentru că a adus foc oamenilor. Dar precum Promoteu a fost salvat de Hercule așa și omul e salvat de Hristos. Un alt exemplu de chin al iadului îl vedem simbolizat în Pateric. Avva Macarie cel Mare vede un schelet de preot păgân și îl învie ca să îl întrebe ce chinuri sunt în iad. Și spune preotul că ei sunt legați la spate și este un întuneric puternic acolo încât să nu se poată vedea. Dar atunci când creștinii fac slujbe pentru morți au o mângâiere în sensul că pot vedea dintr-o parte fața celui legat lângă el. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în iad va fi o singurătate totală, te vei simți singur cum nu te-ai simțit niciodată. Și simplul fapt că la un moment dat vei simți o prezență va fi o mângâiere puternică. Dar și acea singurătate o au cei care s-au izolat de oameni prin patimile lor. Focul veșnic ce poate însemna altceva decât focul patimilor care te arde când nu poți să îți satisfaci patimile? Care este iadul sinucigașilor? Pentru asta ți-ar recomanda un film care, deși e cam New Age, totuși îmi pare că arată destul de bine cam ce iad au sinucigașii. E vorba de filmul: „What dreams may come”. Personajul interpretat de Robin Williams se duce în iad să își salveze soția care a ajuns acolo după ce s-a sinucis. Și starea soției arată puțin care e starea iadului: o stare de nebunie în care omul nu mai poate fi salvat pentru că nu mai vrea să fie salvat.

  …ar fi facut mai mult bine daca le explica cel putin faptul ca nu traim pe o foaie de hartie

  De ce? Dumnezeu nu ne-a dat minte? Contrar gândirii ateilor, Dumnezeu nu ne vrea proști. Iar Sfânta Scriptură nu e un tratat științific. Până la urmă de asta omul are atâta inteligență: ca văzând complexitatea Universului să ajungă cât de cât să înțeleagă măreția lui Dumnezeu. Comunicarea lui Dumnezeu cu omul a avut ca singur scop mântuirea lui, la a-l ajuta pe om să își dezvolte organele duhovnicești necesare ființării veșnice. Că atunci când vom ajunge la acea existență toate acestea le vom cunoaște.

  În legătură cu știința de azi ți-aș da (dacă îmi dai adresa de mail sau poate administratorul să îți dea adresa mea de mail și să îmi trimiți tu un mail) un articol ce am găsit pe yahoo în care explică faptul că știința de azi nu mai e ca înainte. Acum lucrăm cu niște modele care pare că descrie cel mai bine Universul fără a avea la bază lucruri reale așa cum era știința de dinainte.

  În legătură cu extratereștrii am găsit în Filocalie un citat foarte interesant (regret enorm că nu mi-am notat în care volum este acel citat deoarece este primul citat în care se vorbește despre ființe extraterestre chiar înainte de anul 1000 d. Hr.) în care spune că Dumnezeu, dacă ar fi vrut să își arate slava Sa, ar putea să creeze și ființe extraterestre. Dar nu a făcut-o. Eu nu cred în existența ființelor extraterestre. Singurii extratereștrii pe care îi aștept sunt demonii care să vină și să îmi predea o religie nouă, o religie universală care să pregătească venirea lui Antihrist (vezi „Ortodoxia și religia viitorului” de păr. Seraphim Rose).

  Chiar modelul științific (acel model acentrist care nu e demonstrat) arată cât de mult diferă concepția societății de azi față de concepția creștinismului (modelul geocentrist) în legătură cu omenirea. În creștinism, Omul e centrul creației, este atât de special încât Însuși Dumnezeu a unit firea noastră cu cea dumnezeiască și a acceptat să fie pus pe Cruce pentru noi. În concepția științei de azi omul este doar un alt animal ca multe altele, este o particulă de nisip în acest Univers, este un nimeni și nu nimic.

  un adevarat Dumnezeu nu ar avea nevoie de culte, de scripturi, de venerare

  Am specificat în mesajul anterior că nu are nevoie. El nu are nevoie de noi ci noi avem nevoie de El. Și nu te mai tot lega de Vechiul Testament. Vechiul Testament este în umbră, este omenirea ruptă de Dumnezeu și cu care încearcă Dumnezeu să comunice. Vorbește cu evrei dacă ai așa mari probleme doar cu Vechiul Testament.

  El nu are „afectiui umane” ? Asa sa fie oare?

  Scriptura vorbește din punctul de vedere al omului. Uită-te la Geneză după ce Adam a mâncat din pomul interzis. Ce spune Dumnezeu? Că a ajuns ca Noi. Nu a ajuns așa dar Scriptura vorbește așa deoarece aceasta era concepția lui Adam despre el. Nu te grăbi să interpretezi Scriptura ci las-o teologilor (citește scrierile Sfinților Părinți despre Scriptură). Pe cât de nebunesc e ca să mă apuc eu să interpretez o carte despre genetică (având cunoștințe minime despre genetică) pe atât de nebunesc este ca un om ce nu trăiește în Duhul Sfânt, ce nu e teolog să interpreteze Scriptura.

  Se pare ca aici atot-desteptul si atot-intelepul „Dumnezeu Cosmic Suprem”
  Și te mai întrebi de ce creștinii nu vorbesc cu ateii. Ai puțin respect față de religia celuilalt. Nu mă vei vedea niciodată să îl iau în mod batjocoritor pe un zeu hindus când vorbesc cu un hindus sau pe Allah când vorbesc cu un musulman. E vorba despre un minim de bun simț când vrei să porți o discuție cu cineva.

  crezi cumva ca „invratosarea sau ingreuierea” inimii faraonului
  Am explicat în mesajul anterior dar poate nu s-a înțeles. Învârtoșarea inimii faraonului a fost din cauza faraonului și doar din cauza lui. Acel mod de exprimare a Scripturii arată că Faraonul nu ar putea fi învârtoșat dacă Dumnezeu nu i-ar permite așa cum nici un om nu ar putea face vreun rău dacă Dumnezeu nu i-ar permite. Dar atunci noi am fi doar niște marionete și Dumnezeu nu vrea asta. Dumnezeu ne vrea liberi și singuri să luăm deciziile noastre și să ajungem să ființăm ca El: în dragoste față de toți.

  La un moment dat am ajuns sa cred ca unicul Dumnezeu este Iisus, si ca zeul abrahamic din vechiul testament este unul pagan si fals, sau poate chiar un demon.

  Rămâi atunci cu Iisus. În legătură cu duritatea lui Dumnezeu ți-am explicat în ambele mesaje de unde a venit. Iisus este Dumnezeu care a vorbit față în față cu omul. E păcat că tu, ca și protestanții și evreii și musulmanii și mulți alți necredincioși, vă împiedicați de o carte. Sunt oameni care azi Îl trăiesc pe Dumnezeu și comunică cu El și ajung să vadă Lumina necreată. Cum a fost păr. Sofronie de la Mănăstirea Essex sau păr. Porfirie din Sf. Munte Athos. Caută la aceștia să înțelegi cum e Dumnezeu. Nu mai te bate cu a interpreta niște scrieri scrise acum mii de ani. Ți-am spus și mai sus: Scriptura trebuie înțeleasă în Biserică așa cum învață Sfinții Părinți iar nefăcând asta ajungi să te sminteși cum ai ajuns chiar tu încât ți-ai făcut o imagine foarte întunecată despre Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>