5 thoughts on “Pr. Constantin Prodan: „Știința nu are încă răspunsuri asupra câtorva întrebări fundamentale ale omenirii””

 • Dan Tudorache

  Sarutmana parinte,

  Nu stiu daca se poate demonstra in mod „logic” faptul ca exista Dumnezeu.
  (Ghilimele pentru ca nici un fel de logica nu este de fapt logica, daca stai sa o analizezi.)
  Dar se poate demonstra, cel putin, ca nu exista absolut nici un fel de argumente stiintifice care sa poata „dovedi” ca nu exista Dumnezeu.

  O intrebare care distruge din start orice fel de „argument” stiintific impotriva lui Dumnezeu este urmatoarea: „De unde stii ca legile universului au fost mereu aceleasi?”
  Si o alta intrebare este: „De unde stii ca legile universului, asa cum crezi ca le stii tu, sunt cele reale?”

  Mai sunt si alte intrebari, pornind de la cele de mai sus. De exemplu: „De unde stii ca legile universului material nu sunt modificate, uneori, in anumite locuri si pentru anumite perioade de timp (secunde, minute, ore, ani), desi in restul universului ele sunt neschimbate?” Poate ca asta face Dumnezeu atunci cand au loc lucruri pe care noi le numim „minuni”.

  Asta pentru ca in stiinta ateista lucrurile stau asa: biologia se bazeaza pe chimie, iar chimia pe fizica. Deci, in cele din urma, toate experimentele care „dovedesc” ceva (de exemplu vechimea fosilelor, varsta stelelor etc.) se bazeaza pe presupunerea ca legile universului au fost mereu aceleasi.

  Deci, daca se da la o parte aceasta presupunere – anume ca legile universului au fost mereu aceleasi – pe care oamenii de stiinta nu au fost pana acum in stare sa o dovedeasca, totul cade din picioare (cand spun „totul” ma refer la teoria gresita a evolutionismului, teoria big-bangului despre care, personal, cred ca este cel putin partial gresita daca nu chiar total).

  Poate ca multi oameni de stiinta fac aceasta presupunere tacit sau poate ca nici macar nu se gandesc la aceasta presupunere, insa cred ca ar trebui sa se gandeasca daca vor ca ceea ce spun ei in acest sens sa fie credibil.

  Un alt argument sunt minunile. Cand cineva traieste o minune, stiinta incearca sa spuna tot felul de lucruri (neargumentate) de genul „de unde stii ca nu ai avut o iluzie?” si altele ca acestea. Ceea ce as avea de raspuns la asta este: oare toate miile de oameni care au fost vindecati sau ajutati de Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina au avut iluzii? Oare femeia vindecata de parintele Arsenie Boca atunci cand ea avea cancer in ultima faza de metastaza avea si ea iluzii?

  Si inca ceva: daca oamenii de stiinta cred ca este posibil ca mii de oameni sa aiba „iluzii in masa” atunci cand cred ca au fost vindecati sau ajutati de Dumnezeu, atunci este posibil ca si miile de oameni de stiinta de pe lumea asta sa aiba iluzii in masa atunci cand cred ca au observat ceva in laborator.

  Din mila lui Dumnezeu si cu ajutorul Sfintei Paraschiva, am trait si eu o minune. Cand am fost, cu preotul din parohia mea (sunt din Galati) si cu un grup de credinciosi la Iasi, la moastele Sfintei Paraschiva. Poate ca multi altii au trait-o. Cand le-am atins, moastele erau calde, ca si cum Sfanta era vie, in viata amanteasca. Stiu ca am tinut pana mai mult pe moastele Sfintei, nu a fost doar o atingere fugara. Nici nu stiam ca iau parte la o minune. Daca imi amintesc bine, chiar m-am uitat pe sub racla Sfintei, ca sa vad unde sunt tevile cu apa calda care (imi imaginam eu) incalzeau racla Sfintei! M-am si intrebat, in gandul meu, „oare de ce preotii de aici or fi incalzind moastele?” Poate ca mirarea s-a vazut pe chipul meu, pentru ca preotul cu care eram, parintele Gabriel Ioan de la parohia „Vovidenia” din Galati, m-a intrebat: „Ai simtit si tu?” Atunci mi-am dat seama ca luasem parte la o minune.

  • Dan Tudorache

   Imi cer scuze pentru cateva greseli de scriere in comentariul de mai sus. Am vrut sa scriu „viata pamanteasca”, nu „viata amanteasca”, si „am tinut mana”, nu „am tinut pana”. Si as vrea sa adaug faptul ca, evident, sub racla cu moastele Sfintei Paraschiva nu erau nici un fel de conducte cu apa calda!

 • Dan Tudorache

  Inca ceva: tin sa mai precizez ca, in timp ce simteam acea caldura (ca si cum Sfanta ar fi fost in viata pamanteasca si ar fi avut trupul cald), tineam mana pe moastele Sfintei, nu pe racla. In plus, am simtit ca acea caldura avea ceva supraomenesc in ea, parca „te tinea”, „te patrundea”, in sensul bun al cuvantului, avea ceva care iti atragea sufleul ca un magnet (nici nu cred ca ma exprim bine, nu stiu daca pot gasi cuvintele potrivite).

 • unul care s-a dus la scoala

  sunteti batuti in cap, explicati-mi si mie cum vine asta….Luca 19:27. Iar pe acei vrăjmaşi ai mei, care n-au voit să domnesc peste ei, aduceţi-i aici şi tăiaţi-i în faţa mea.

 • mircea suta

  odata un prieten care dadea o interpretare stiintifica tuturor lucrurilor, m-a intrebat cum stiu eu ca Dumnezeu exista, ca doar nu-L vad. Atunci i-am zis ca pe Dumnezeu il vedem in si prin Lucrarea Lui ! de exemplu l-am intrebat daca a fost viu cu o clipa inainte. Mi-a raspuns ca da. Esti viu acum ?! „Da”, mi-a raspuns el. Vei fi viu in urmatoarea clipa (deja clipa urmatoare devenise cea prezenta). „Da” mi-a raspuns el. Ei vezi ?! „Motorul” acesta care tine viata, care o „impinge” inainte, este Dumnezeu.
  Apoi l-am intrebat ca daca el vrea sa plece undeva cu masina, nu se duce in masina, baga cheia in contact si porneste motorul apoi masina merge ?! A zis „ba da”. Ei vezi ?! Nu te duci sa ridici capota, sa vezi daca motorul este acolo. Pur si simplu presupui ca-i acolo si pornesti masina direct. Faptul ca masina merge este de fapt lucrarea motorului, dovada clara ca motorul exista, este acolo. Asa si Dumnezeu. Faptul ca noi suntem vii, traim, este dovada limpede ca Dumnezeu ne tine in viata.
  Ce este minunat, faptul ca daca traiesti Sfinta noastra credinta Ortodoxa, prin Mila lui Dumnezeu ajungi sa simti pe Hristos Dumnezeu ca este Viu, ca El traieste in inima ta…

  DOAMNE AJUTA !

  Mircea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>